Nieuwe basisschoolmethode Heb 't lef!

Openbare basisscholen bestuiten steeds vaker om op expliciete wijze vorm te willen geven aan levensbeschouwelijk onderwijs. Aangezien er nog geen materiaal op de markt is wordt nogal eens de keuze gemaakt om met de methode Hellig Hart (bedoeld voor het katholiek en interconfessioneel onderwijs) te gaan werken.
Om in te spelen op de behoefte van het veld heeft de Stichting Hellig Hart enkele jaren geleden besloten om de methode Hellig Hart om te zetten in een 'openbare variant'.

In het schooljaar 2007 - 2008 heeft de Stichting Hellig Hart in samenwerking met de Hogeschool Edith Stein/OCT een begin gemaakt met de ontwikkeling van deze nieuwe basisschoolmethode voor het openbaar primair onderwijs. De methode draagt de naam 'Heb 't lef!'.
In een tijdsbestek van ruim twee jaar wordt, gebruik makend van het format en lessen van de methode Hellig Hart, deze methode levensbeschouwing geschreven.

Inmiddels heeft de Hogeschool Edith Stein/OCT dit initiatief omarmd inhoudend dat de methode door de hogeschool wordt ontwikkeld en uitgegeven.

In het onderstaande schematische overzicht is ontwikkeltraject voor de methode uitgewerkt.

Ontwikkeltraject

  Jan. - Juni '08 Feb. - Sept. '08 Sept. '08
2007 - 2008 Thema + activiteiten Thema + activiteiten Thema + activiteiten
Eindredactie 4 projecten 'Waarden en normen'

Ontwikkeling 4 projecten 'Lentefeesten' Voorbereiding ontwikkeling projecten 'Lichtfeesten'
2008 - 2009 16 projecten
Nascholing

2009 - 2011 Bijstelling/actualisering bestaande projecten
Nascholing


Uit het overzicht blijkt dat de projecten voor waarden en normen intussen zijn afgerond.
Het gaat om vier projecten, te weten:
  • Wakker worden voor het opstaan (groep 1 / 2)
  • Voor wat hoort wat (groep 3/4)
  • Meelopen met de meute? (groep 5/6)
  • Een fietsbel in je oor (groep 7/8)
Deze kunnen worden vanaf heden worden besteld en zullen vanaf september 2008 worden geleverd.

Omruilregeling Voor openbare scholen die de afgelopen besloten hebben met de katholieke methode te gaan werken blijft de toegezegde omruilregeling bestaan:
  • Indien de vernieuwde methode op 1 jan. 2008 gereed is kunnen alle projecten (projectmappen/videobanden/cd-roms) voor een bedrag van € 400 worden aangeschaft. De reeds gekochte materialen hoeven niet te worden ingeruild
  • In elk opvolgend jaar zal dit bedrag iets op kunnen lopen tot maximaal het bedrag waarvoor de materialen geproduceerd moeten worden. Het eindbedrag zal ook bij deze varianten ruim onder de helft blijven van het huidige kostenplaatje.
De regeling gold van mei 2005 - jan. 2007.

De handpop blijft een prominente rol spelen in de onder- en middenbouwprojecten. Helligie heeft echter een nieuwe naam gekregen: Leffie.

 

Everard Stege,
eindredacteur