Geslaagde pilotviering

'Een goed gevoel en fijn dat vieringen op een voor kinderen aansprekende manier weer nieuw leven wordt ingeblazen' was de reactie van één van de ouders naar aanleiding van de vanmiddag bijgewoonde viering rond het thema 'Nieuw Leven'.

Deze constatering kan als exemplarisch worden gezien voor het relatieve grote aantal ouders/verzorgers dat de viering heeft bijgewoond. Ook de Werkgroep Creatieve Vieringen en de leerkrachten van de Triangel kijken met een vergelijkbaar gevoel terug op een geslaagde viering.

En de kinderen? Meer dan uur waren zij op een actieve wijze (zeer) betrokken bij een variëteit aan activiteiten, op een deskundige en enthousiasmerende manier aaneen gepraat door docent en cabaretier Niek Schefer.

Een afwisseling van onder meer liedjes, versjes, haiku, gebeden, videoclips (op een groot doek afgebeeld), (vlucht)verhalen en het tot leven brengen van het zandlandschap droegen hier toe bij.

Het was een viering waarin 'verwondering', 'verbijstering' en 'perspectief' sleutel-woorden vormden. Als visuele (symbolische) rode draad speelde een voor in de kerk geplaatst zandlandschap, bestaande uit een zeil, voorzien van zand, met daarin een niet opgetuigde paasboom.

Tijdens de viering werd dit 'dode' landschap steeds meer tot leven gebracht door symbolen, die voortvloeiden uit de door de verschillende groepen verzorgde activiteiten, in het landschap aan te brengen.

Wat de werkgroep het meest heeft geraakt is dat het mogelijk is gebleken dat kinderen en ouders/verzorgers, ongeacht hun levensbeschouwelijke/godsdienstige achtergrond samen willen en samen kunnen vieren. Stelt u zich eens voor: kinderen en ouders uit Turkije, Irak, Marokko, China en Nederland - islamitisch, christelijk, katholiek en niet-godsdienstig - staan samen stil bij 'het mooie' van het leven maar ook bij 'het verbijsterende' ervan.
Alleen al deze waarneming leert dat er veel meer mogelijk is dan wij vaak denken. Ook dat is een paaservaring of in hindoestaanse termen 'een holi-belevenis'.

naar vorige site